» 24/10/2004 » Uncategorized » 0 reacties

PvdA-Europarlementariërs willen herverdeling portefeuilles Europese Commissie22-10-2004 12:00 Commissievoorzitter Barroso heeft aan het Europees Parlement voorgesteld om het deel fundamentele vrijheden uit de portefeuille van de omstreden kandidaat-commissaris Buttiglione te halen. De PvdA-Eurodelegatie vindt deze oplossing onvoldoende. ‘Dit is precies wat we niét willen’, zegt PvdA- delegatieleider Max van den Berg. ‘Wij vragen om minstens een herverdeling van portefeuilles.’

Op 1 november 2004 zal een nieuwe Europese Commissie aantreden. Een gespecialiseerde commissie van het Europees Parlement heeft een reeks van hoorzittingen gehouden met de 24 kandidaat-commissarissen. Hierin moest elke kandidaat-commissaris antwoorden op een schriftelijke vragenlijst.

Buttiglione is in opspraak gekomen, omdat hij tijdens deze hoorzittingen als kandidaat-commissaris voor justitie en binnenlandse zaken aangaf dat hij homo’s zondig vindt en homohuwelijken verwerpelijk. Verder duidde hij het huwelijk aan als een instelling waarbinnen vrouwen kinderen kunnen krijgen en de bescherming genieten van hun man. Deze overtuigingen vallen niet te rijmen met de werkzaamheden van een commissaris, die mede verantwoordelijk is voor fundamentele vrijheden zoals privacy en het actief bevorderen van het Europese anti-discriminatiebeleid.

Volgens Van den Berg is het geen oplossing om een deel van Buttiglione’s verantwoordelijkheden onder te brengen bij een werkgroep: ‘Het idee om burgerlijke vrijheden, een belangrijk deel van de portefeuille van de commissaris voor justitie en binnenlandse zaken, aan een ander over te dragen, betekent in feite het handhaven van iemand die het handvest van de grondrechten van Europa niet respecteert. Barroso stelt een cosmetische ingreep voor. Aan de buitenkant lijkt het allemaal mooi, maar de kern van het probleem wordt niet aangepakt.’

Buttigglione is overigens niet de enige kandidaat over wie twijfels bestaan. Zo is er bijvoorbeeld ook veel kritiek op de Nederlandse kandidaat Kroes, omdat zij vele commissariaten bij Europese bedrijven heeft bekleed. Daardoor is zij volgens velen ongeschikt om haar werk als commissaris voor het concurrentiebeleid onpartijdig uit te voeren.

Wanneer het Europees Parlement in meerderheid tegen de aanstelling van Buttiglione of een andere kandidaat is, betekent het dat de gehele Commissie van 24 leden niet wordt aanvaard. Er wordt namelijk in één keer gestemd over de gehele beoogde Europese Commissie en niet over individuele commissarissen.

Het is twijfelachtig of de Commssie wordt aangenomen. Als Barroso Buttiglione niet een andere post aanbiedt, zullen de sociaal-democraten en de groenen in ieder geval tegen stemmen. De uitslag hangt dan voor een groot deel af van de liberalen, van wie nog niet bekend is of ze voor of tegen zullen stemmen.

Tussen 25-28 oktober zal er in Straatsburg over de aanstelling van de Europese Commissie worden gestemd.