» 23/09/2007 » Uncategorized » 0 reacties

Op 1 oktober heb ik een overleg met de ministers Bos en Vogelaar over het “corporatiegeld” voor de veertig wijken. Dit stond er deze week in TC Tubantia:

ALMELO – Het geld dat de Almelose woningcorporaties in het landelijke bouwfonds voor de veertig Nederlandse achterstandswijken moeten stoppen, is hard nodig in Almelo zelf. Dat schrijft wethouder B. Kuiper (Wonen) in een brief aan minister E. Vogelaar (Wonen, Wijken en Werken). Aanleiding is het principeakkoord dat de bewindsvrouw enkele dagen geleden heeft gesloten met Aedes, de landelijke koepelorganisatie van de corporaties. Kern daarvan is dat corporaties die niet in de bewuste wijken actief zijn, moeten meebetalen aan de bouwprogramma’s die van deze probleemwijken ‘prachtwijken’ moeten maken. Tegelijkertijd zien ze niks van dat geld terug. Hoewel het akkoord nog vers is en nog niet alle ‘ins’ en ‘outs’ even duidelijk zijn, verwachten de Almelose corporaties – St. Joseph en Beter Wonen – dat ze samen, in vier jaar tijds, zo’n vijf miljoen euro in het fonds moeten stoppen. Daarboven hangt nog de dreiging van een vermogensheffing die de beide corporaties in Almelo, zo bevestigt desgevraagd directeur J. Kamst van St. Joseph, ook miljoenen euro’s per jaar kan kosten. Na overleg met de corporaties is Kuiper in de pen geklommen om namens de gemeente Almelo het onaanvaardbaar uit te spreken over het principeakkoord. “We zijn met de woningbouw in Almelo op de goede weg. Daarom kennen we als Almelo geen wijk meer die tot de veertig achterstandswijken behoort. Dat is iets om trots op te zijn. Maar als dit akkoord in stand blijft, dan staan we over vijf jaar wel weer op dat lijstje”, zegt Kuiper, die van de corporaties te horen heeft gekregen dat de beoogde gang van zaken bouwprojecten als de Titus Brandsmahof (St. Joseph), Jan Vermeerstraat, Bornerbroeksestraat en Ootmarsumsestraat (alledrie Beter Wonen) onder druk komen te staan. Wethouder Kuiper spreekt in een brief aan minister Vogelaar het onaanvaardbaar uit over het akkoord voor financiering van bouwplannen in probleemwijken.