» 20/04/2009 » Uncategorized » 0 reacties

‘Plastic niet in vuiloven’

In de grote steden mag bovendien worden verwacht dat veel bewoners maar matig tot het scheiden van plastic uit het huisvuil te bewegen zullen zijn.
AMSTERDAM – De Tweede Kamer ziet niets in het voornemen van wethouder Carolien Gehrels in Amsterdam plastics te blijven verbranden met de rest van het huisvuil. Gehrels keert zich tegen minister Jacqueline Cramer, die huisvuil overal gescheiden wil laten ophalen, met aparte bakken voor het gemakkelijk te hergebruiken plastic. In plaats daarvan wil Gehrels al het afval blijven verbranden in de Afval Energie Centrale.
Volgens haar is dat minstens zo gunstig voor het milieu, vanwege de efficiëntie waarmee de afvalverbrander vuilnis omzet in energie en opnieuw te gebruiken grondstoffen. In de grote steden mag bovendien worden verwacht dat veel bewoners maar matig tot het scheiden van plastic uit het huisvuil te bewegen zullen zijn. Ook Rotterdam is om die reden tegen.
Maar de Tweede Kamer wil dat Cramer voet bij stuk houdt. Verbranden wordt alom gezien als een ouderwetse omgang met afval. CDA en SP vragen de minister vandaag hoe zij Amsterdam tot de orde gaat roepen en ook de VVD volgt Cramer op dit punt. Ook de PvdA wil ‘alleen in laatste instantie’ verbranden en zal dit met een motie nog eens extra ontmoedigen, kondigt PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer aan. Dit zou kunnen met een lager tarief voor materialen die gemakkelijk hergebruikt kunnen worden of een verbrandingsbelasting. (BART VAN ZOELEN)