» 09/12/2010 » Gijzeling » 0 reacties

Gerechtshof Arnhem

Veroordeling tot 11 jaar gevangenisstraf voor brandstichting, poging moord en gijzeling in gemeentehuis Almelo

Arnhem, 9 december 2010 – Vandaag heeft de meervoudige strafkamer van het gerechtshof Arnhem arrest gewezen in de zaak tegen een 43-jarige restauranthouder, die ervan wordt verdacht op maandag 16 juni 2008 rond 11 uur zijn net verbouwde grand café in de binnenstad van Almelo met benzine in brand te hebben gestoken. De uitslaande brand ging gepaard met heftige explosies. De brandweer en de politie hebben alle aangrenzende woningen en winkelpanden vanwege het gevaar ontruimd. De verdachte heeft daarna zijn auto voor de trappen van het gemeentehuis in brand gestoken en hij is gewapend met twee pistolen op de eerste verdieping van het gemeentehuis op zoek gegaan naar een bepaalde wethouder.

Uiteindelijk heeft hij een andere wethouder en vier gemeenteambtenaren ruim vijf uur lang onder bedreiging van zijn wapens gegijzeld gehouden. De gijzeling kon door de politie zonder verder geweld worden beëindigd. Aan deze gebeurtenissen gingen maanden van conflicten met de gemeente Almelo vooraf over het niet verlenen van horecavergunningen.

Bij de rechtbank Almelo
In eerste aanleg heeft de officier van justitie gevorderd de verdachte te veroordelen wegens onder meer brandstichting, gijzeling en poging moord tot een gevangenisstraf voor de duur van zeventien jaar. De rechtbank in Almelo heeft verdachte bij vonnis van 28 oktober 2009 vrijgesproken voor de gijzeling en de poging moord, en voor brandstichting, vrijheidsberoving, wapenbezit en voorbereiding moord veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van negen jaar. Tegen dit vonnis hebben zowel verdachte als het openbaar ministerie hoger beroep ingesteld.

Hoger beroep bij het gerechtshof te Arnhem
Op 21 april 2010 is het hof gestart met een zogenaamde regiezitting, waarna een aantal onderzoekswensen van de verdediging is gehonoreerd, waaronder het horen van getuigen. Op 1 en 12 november 2010 heeft de inhoudelijke behandeling van de zaak plaats gevonden, waarbij audiovisuele opnamen zijn afgespeeld en verdachte en nog twee getuigen zijn gehoord. De advocaat-generaal heeft gevorderd dat verdachte voor brandstichting, gijzeling, wapenbezit en voorbereiding moord zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. De verdediging heeft onder meer vrijspraak bepleit van de gijzeling en de voorbereidingshandelingen.

Beslissing van het hof
Het hof acht wettig en overtuigend bewezen het opzettelijk brandstichten in het grand café met gevaar voor personen en goederen, de gijzeling van vijf personen in het gemeentehuis, het vuurwapenbezit en de poging tot moord op een wethouder. De verdachte is daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 11 jaar.

Daarbij is in het bijzonder rekening gehouden met de traumatische gevolgen van deze ernstige geweldsdelicten voor de slachtoffers en met het feit dat het gaat om personen in een publieke functie. Zelfs als de verdachte onjuist door de overheid zou zijn behandeld, is dat geen vrijbrief voor eigenrichting en het gewelddadig afdwingen van zijn gelijk. In beginsel zou een gevangenisstraf van 14 jaar voor deze feiten passend zijn geweest. Omdat de verdachte echter voor de belangrijkste feiten verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht, beperkt het hof de straf tot 11 jaar.

Voorts zijn de vorderingen van de zes benadeelde partijen, in het bijzonder die tot vergoeding van immateriële schade, integraal toegewezen.