» 27/06/2012 » Gijzeling » 0 reacties

Gemeente eist 37.500 euro van gijzelnemer Ahmet O.
ALMELO – De gemeente Almelo eist 37.500 euro van gijjzelnemer Ahmet O als vergoeding voor de schade die de gemeente leed nadat O. op 16 juni 2008 wethouder Bert Kuiper en vier ambtenaren gijzelde.

De gemeente komt nu met deze ‘finale kwijting’ omdat de uitspraak om O. te veroordelen tot 11 jaar gevangenisstraf definitief is geworden. Dat gebeurde nadat de Hoge Raad in januari van dit jaar het beroep in cassatie verwierp.

“Deze uitspraak markeert het einde van een periode die zijn weerslag heeft gehad op de gemeente en het ambtelijk apparaat. De gemeente heeft door toedoen van de gijzelnemer veel schade geleden, zowel materieel als immaterieel. Voor deze schade wordt de gijzelnemer aansprakelijk gesteld”, aldus het college van burgemeester en wethouders.

De totale schade wordt door de gemeente overigens vele malen hoger geschat dan de 37.500 euro die van O. wordt geëist. De schade na de ontruiming van het stadhuis, productieverlies, opvang, advocaatkosten, juridisch en communicatieadvies en niet of minder inzetbare wethouder en ambtenaren als gevolg van hun gijzeling wordt begroot op 250.000 euro. B en W houden er bij hun eis echter rekening mee dat O. nauwelijks geld heeft. Daarom wordt alleen een vergoeding geëist voor ‘de inbreuk op de persoonlijke integriteit en veiligheid van medewerkers en bestuurders’Comments are closed.