» 04/06/2013 » Algemeen » 0 reacties

Turkije.
Ik ben bang dat de demonstraties zich meer en meer uit breiden innTurkije. Jonge linkse demonstranten komen op voor de democratie. Ze zien in Erdogan ( de premier) een soort van Hitler die geen tegenspraak dult. Nu zijn er ook wel vreemdsoortige veranderingen. De imam-hatip-scholen zijn terug. Er zijn nu gescheiden stranden voor mannen en vrouwen en er is een streng restrictief beleid op de verkoop van alcohol. De Turkse politie treedt hard op. Ambtenaren zijn ook aan het staken. President Gül heeft. Meer begrip voor de studenten, ” mensen moeten hun mening kunnen uiten”. Het zal niet uitkomen bij een echte revolutie, zo lees ik in De Volkskrant. In The Times (of London) lees ik ongeveer hetzelfde : ” Stay calm. Turkey’s not ging into meltdown”. Wel is het zo dat Obama ongerust lijkt te zijn, volgens de Times. 
Positief lijkt te zijn de booming economie en de vrede die met Kurden op handen blijkt te zijn. Maar ja , je land ontwikkelen zonder enige vorm van inspraak zou niet mijn ideaal zijn.
Erdogan vliegt vandaag naar Noord Afrika . ” Als ik terug kom, zijn de problemen over”.
Er wordt in 67 steden gedemonstreerd. 
In de NRC staat vandaag het verhaal van de twee Turkijes.
Mooie zin : “Hoeveel mensen wonen er in deze stad? 15 miljoen? En hoeveel zijn er op straat? 200? 3000? Ze zijn niks . Dit is een minderheid.”
Hoe zal dat aflopen op 7september. Dan kiest het IOC voor de plaats waar De Spelen in 2020 gehouden worden. Istanbul is kandidaat!Comments are closed.