» 21/08/2014 » Algemeen » 0 reacties

Shantykorendag met vijf koren!

13:30 uur De Schuytenvaerders
Tijdens een gezellig borreluurtje in februari 2013 werd door een aantal mannen het idee geopperd om een Shantykoor op te richten in Tubbergen. Ruim 40 mannen gaven gehoor aan de oproep. Ruim veertig zangers en 3 muzikanten is het huidige ledenbestand. Een relatief jong koor dus!

14:15 uur De Schellevissen,
Dit koor uit Almelo is opgericht op 29 oktober 2004 en bestaat uit een zestigtal vrouwen die het leuk vinden om mensenmuzikaal te vermaken. Het repertoire bestaat uit liedjes over de zee, gezongen in het Nederlands, Engels en Duits. Met evergreens en bekende Hollandse meezingers, waardoor het moeilijk wordt om niet mee te doen.

15:00 uur Gronauer Shantychor,
Uit Gronau, net over de grens bij Enschede komt dit 36 man sterke Chantykoor. Hoewel ook Gronau diep in de binnenlanden licht waren er ook vroeger mannen die van daaruit toch een zeemansleven leiden en op de grote vaart werkten. Dat verlangen naar de zee zit deze mannen nog in de genen. En dat komt er uit met liederen die in deze hectische en vluchtige tijden de luisteraars meevoeren naar het repertoire en de nostalgie van de woelige baren en de tijden van zeilschepen en verre reizen. Maar ook liederen in het Plat-Duits maken de liederen voor deze regio zeer herkenbaar.

15:45 uur De Sjompiesingers
Het koor is in 1998 in een paar dagen tijd spontaan opgericht met de bedoeling een éénmalig een ludiek optreden te verzorgen in Gramsbergen. Het succes en het plezier was van dien aard dat het koor bleef bestaan. Het koor bestaat nu uit 70 leden, waaronder een dirigent, een geluidstechnicus en een orkest van 9 personen. Naast zeemansliederen staan ook Duitse, Ierse, Engelse en Nederlandstalige liedjes in het repertoire.

16:30 De Oostvaarders
Het gróóóts, meeslééépend, spraakmakend en hilarisch Almelóóós shantykoor “De Oostvaarders” is in 2004 opgericht.. Het koor bestaat uit vijftig stoere kerels, een enthousiaste dirigent en een viertal muzikanten met accordeon, gitaar, banjo en drums. Twee- of meerstemmige liederen worden afgewisseld door liederen met solozang (shantyman) en volgzang (de eigenlijke shanties). De meeste liederen worden gezongen in het Duits, Engels, Frans, Nederlands en een mengeling van diverse (zee)talen.