» 13/02/2015 » Algemeen » 0 reacties

PvdA neemt gas terug… (Telegraaf 2, 3)
Het marathondebat over de gaswinning in Groningen is voor getroffen inwoners gisteravond uitgelopen op een teleurstelling. Wie eerder deze week door PvdA-leider Samsom lekker gemaakt werd met een vermindering van de energiewinning, kwam van een koude kermis thuis. In een bitter gevecht om de gunst van de Groningse kiezer schaarden de sociaaldemocraten zich na bijna twaalf uur vergaderen alsnog achter de koers die minister Kamp (Economische Zaken) heeft uitgezet. Er wordt komend half jaar 16,5 miljard kuub gas gewonnen en pas rond de zomer wordt besloten of de productie lager blijft. Tot die tijd blijft de door het kabinet geplande 39,4 kuub gewoon overeind staan. Kamerlid Jan Vos, die voor de PvdA het woord voerde over gas, claimde eerder juist dat een verdere beperking van de productie het veiligst zou zijn voor Groningers. (…) De aankomende Statenverkiezingen spelen een hoofdrol in de hele gasdiscussie. Om kiezers te winnen wil de PvdA de gaskraan in het ’rode’ Groningen zo ver mogelijk dicht draaien. Dat kan teleurgestelde PvdA-kiezers misschien toch nog overhalen om in maart voor de sociaaldemocraten te kiezen, zo is het idee.

PvdA blaft, maar bijt niet in gasdebat (Trouw 4)
Ondanks het verzet uit Groningen en ondanks de zware woorden van coalitiegenoot PvdA, hoeft VVD-minister Henk Kamp (economische zaken) zijn gasbesluit niet aan te passen. Tijdens een Kamerdebat gisteren bleek dat Kamp vooralsnog voldoende steun heeft voor zijn plannen met de gaswinning in het Groningenveld. Die houden in dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) tot 1 juli dit jaar 16,5 miljard kubieke meter gas mag winnen. (…) Het coalitieakkoord kwam dinsdag onder druk te staan, toen PvdA-leider Diederik Samsom onverwachts, en tot woede van de VVD, verklaarde dat het ‘ondenkbaar’ is dat de kraan na de zomer verder opengaat. Zijn fractiegenoot en energiewoordvoerder Jan Vos herhaalde dat woord gisteren in het debat. “De kans dat we na 1 juli meer gas gaan winnen is even groot als de kans dat Italianen geen pizza meer eten”, zei hij. “De gaswinning ging omlaag en gaat straks verder omlaag.” Maar tot ergernis van de oppositie bleef het bij deze woorden. De PvdA gaf geen steun aan een motie die vastlegt dat de winning dit jaar niet boven die 35 miljard kuub mag uitkomen.