» 12/02/2015 » Algemeen » 0 reacties

Het was bedoeld voor die twee televisiespotjes, meer was het niet, vertelde Prins vandaag in het gerechtshof in Amsterdam. Daar begon vandaag het hoger beroep tegen Ton Hooijmaijers wegens omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. De ex-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland werd in 2013 veroordeeld tot 3 jaar cel.

De ex-VVD’er heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Ook vandaag zei hij direct tegen het gerechtshof dat hij ‘natuurlijk’ alle vragen gaat beantwoorden. Kom, hij heeft toch niets te verbergen? ‘Ik ben vol-le-dig ten onrechte veroordeeld.’

Het is inmiddels een lange rij VVD’ers die de laatste jaren in problemen is geraakt. Zo nu en dan een wethouder, een enkele burgemeester, een handjevol raadsleden, een gedeputeerde. Soms zijn het lokale coryfeeën, zoals het voormalig Statenlid in Drenthe Berthold Ziengs, dan weer prominente leden zoals het voormalig lid van de Eerste en Tweede Kamer Jos van Rey.

Deze week raakte Tweede Kamerlid Mark Verheijen in opspraak vanwege onjuiste declaraties. Eerder kwam hij al in opspraak omdat zijn verkiezingscampagne gesteund was door projectontwikkelaar Piet van Pol. Verheijen was toen wethouder en onderhandelde met Van Pol over bouwprojecten. Zo lijkt het alsof VVD’ers patent hebben op gerommel en gesjoemel. Maar de VVD benadrukt de laatste jaren dat het niets met cultuur binnen de partij te maken heeft.

Toch heeft de partij naar aanleiding van de rits affaires een permanente commissie integriteit ingesteld. Want uit de verdediging van Ton Hooijmaijers de afgelopen jaren leek het soms toch om een cultuur te gaan. Een cultuur waar volgens Hooijmaijers overigens niets mis mee was.