» 27/02/2015 » Algemeen » 0 reacties

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer steunt de plannen van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) om uitbuiting en onderbetaling van werknemers, vaak uit Midden- en Oost-Europa, tegen te gaan. (…) De VVD vond Asschers eerste voorstel te ver gaan. De liberalen gaan nu wel instemmen, al waarschuwde Kamerlid Anne Mulder voor een mogelijk onbedoeld neveneffect. Nu mogen werkgevers kosten inhouden op het loon voor bijvoorbeeld huisvesting of een zorgverzekering. Maar malafide werkgevers houden ook geld in voor maaltijden, vermeende slijtage aan de weg én zelfs voor hard praten op de werkvloer. Asscher en de Kamer willen daarvan af, en de minister verbiedt daarom de looninhouding als daardoor minder dan het minimumloon wordt uitbetaald. Werkgevers kunnen straks de zorgpremie inhouden van het vakantiegeld, dan blijft het netto-minimumloon onaangetast. Asscher zoekt nog een oplossing voor de huisvestingsproblemen van veel Oost-Europeanen.