» 09/03/2015 » Algemeen » 0 reacties

Gevraagd: senator met media-ervaring (NRC Handelsblad 8-9)

Nu de Eerste Kamer aan invloed wint, willen ook meer mensen erin. Aan welke eisen moeten de kandidaten voldoen? „Een echte doener wordt er doodongelukkig.”(…) PvdA-voorzitter Hans Spekman zei eind vorige maand in Het Financiële Dagblad dat zijn partij vakbondsman Ruud Vreeman in de senaat wil hebben als „tegenkracht” voor VNO-NCW, waaraan ook Loek Hermans en Elco Brinkman gelieerd zijn. Volgens Elske ter Veld, van de kandidatencommissie, was dat geen criterium. Wat bij de PvdA wel meespeelde, was dat vier jaar eerder een lijst was samengesteld om keihard oppositie te voeren tegen het kabinet-Rutte I. Toen de PvdA na de val van dat kabinet zelf ging regeren, maakten die senatoren Rutte II het leven zuur. „Wij hebben er niet zo’n behoefte aan dat mensen in de senaat Tweede Kamertje gaan spelen”, zegt Ter Veld over haar selectie. „Als je een rabiate fractie samenstelt, kun je daar zelf last van krijgen.”