» 05/03/2015 » Algemeen » 0 reacties

Asscher wil niet verder bezuinigen (NRC Handelsblad 1)
Het kabinet zal niet bezuinigen op zorg of sociale zekerheid om lastenverlichting mogelijk te maken in een nieuw belastingstelsel. Dat zegt vicepremier en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) in een vraaggesprek met deze krant dat zaterdag wordt gepubliceerd. Asscher gaat hiermee in tegen de eisen die vooral D66 en CDA stellen voor steun aan zo’n nieuw belastingstelsel. De twee oppositiepartijen willen dat het kabinet de uitgaven komende jaren verder beperkt in ruil voor vermindering van de lastendruk op burgers.
—————————————————————————–
SP’ers zijn ook gewoon realo’s (NRC Handelsblad 8-9)
Wat gebeurt er als SP’ers gaan deelnemen aan de macht, zoals de afgelopen vier jaar in Zuid-Holland en Noord-Brabant? Ze ontwikkelen zich tot loyale bestuurders die bereid zijn flink wat in te leveren.(…) Wat gebeurt er als actiepartij SP gaat deelnemen aan de macht? Dan blijkt het een uiterst loyale, betrouwbare coalitiepartner – zó loyaal dat het eigen politieke profiel behoorlijk verbleekt. Provinciale VVD’ers – landelijk vaak diametraal tegenover de SP – roemen de socialisten: ze zijn pragmatisch en houden zich aan hun afspraken.
——————————————————————————————
In deze afrekencultuur gaat politiek vooral over gisteren (NRC Handelsblad 16, opinie Marc Chavannes)
(…) Verkiezingen gaan steeds minder over de gewenste toekomst maar over het recente verleden. (…) Daarom staat nu een VVD-minister terecht voor het collectieve gasbeleid. Morgen kan het een D66-er of een CDA’er zijn. Ministers, partijen en coalities worden afgerekend. Volgens vluchtige normen. Ga vooral stemmen op 18 maart, maar bedenk dat het stelsel even de weg kwijt is. Politiek moet z’n functie terugvinden.