» 25/03/2015 » Politiek » 0 reacties

Sinds het feit dat je al met 25% van de kiesdeler gekozen kunt worden in bijvoorbeeld de Gemeenteraad of Provinciale Staten , worden veel kandidaten gekozen met voorkeurstemmen. Op zich een goede zaak maar het gooit wel de zorgvuldig samengestelde kandidatenlijsten op de kop.
Ik heb wat van die avonden meegemaakt. Het duurde soms uren voordat een lijst uiteindelijk door de ledenvergadering werd vastgesteld. De kandidaatstellingscommissie was niet altijd tevreden over het uiteindelijk resultaat. Maar goed. Er was een lijst. Door het fenomeen van voorkeurstemmen , persoonlijke campagnes veranderde de lijst dan nog eens.
Ik ben voor de persoonlijke campagne. Wel met de afspraak je te scharen achter het verkiezingsprogramma en bijvoorbeeld de lijsttrekker. Zou het kunnen ?
De vergadering stelt vast wie de lijsttrekker ( politiek leider ) wordt. Ook worden de potentiële bestuurders aangewezen ( wethouders of gedeputeerden ). Laten we zeggen dat er dat in totaal drie zijn. Die staan dan op de plekken 1 tot en met 3 op de lijst van kandidaten. De rest, na gesprekken met een kandidaatstellingscommissie, wordt in alfabetische volgorde geplaatst. Campagne wordt dan gevoerd steeds vanuit het collectief met de lijsttrekker als boegbeeld. Samen met de lijsttrekker op de foto en op een flyer en zo. Niet apart maar samen!
Wat vind jij?
Verkiezing