» 20/03/2015 » Algemeen » 0 reacties

Samsom blijft de kop van jut (AD 9)

In alle 393 gemeenten van Nederland heeft de PvdA verloren. Het is de derde verkiezingsnederlaag op rij. Toch is de strategie: doorgaan. Partijleider Diederik Samsom moet de klappen de komende jaren blijven opvangen. ,,Het is gewoon klote,” zegt een PvdA-Kamerlid. ,,Ik heb niet bepaald een feestje gevierd,” zegt een ander eufemistisch. (…) vdA-senator Adri Duivesteijn strooit er ‘s ochtends al wat zout in, tijdens een radiointerview met BNR. ,,Het lijkt wel alsof de top van de partij in een andere wereld leeft dan de partij zelf. Er is sprake van een tunnelvisie. Men heeft een missie, maar is dat nou nog steeds de PvdA die daar staat? Je moet jezelf ernstig afvragen of je deze koers moet blijven voortzetten.” (…) ,,Je moet leiders niet zo snel afserveren, er zijn er al niet zoveel meer over,” vindt oud-burgemeester Bram Peper.

Bij de PvdA zijn ze het wonden likken gewend (VK 7)

(…) De PvdA-leiding heeft een fractievergadering uitgeschreven voor ‘s middags één uur. Om het historische verlies te evalueren. ‘We leven in een totaal versplinterd politiek landschap’, zegt PvdA-voorzitter en campagneleider Hans Spekman, die bij de fractie aanschuift. ‘Dat is een structurele ontwikkeling die al jaren aan de gang is.’ (…) Samsom: ‘We hebben teruggekeken, en kijken nu weer naar de toekomst. In de statistieken gaat het beter, maar voor veel van onze kiezers gaat het nog niet goed genoeg. Daar moeten we hard aan werken.’ Sjoera Dikkers heeft er even genoeg van om over de malaise te praten. Ze citeert bij wijze van mantra uit het Solidaritätslied van Bertold Brecht: ‘Moedig voorwaarts en niet vergeten.’ (…) Junus van der Wal, vicevoorzitter van de Jonge Socialisten: ‘Wij vinden dat de PvdA nog twee jaar moet volhouden, resultaten halen en in die tijd het vertrouwen van de kiezer moet terugwinnen. Dus geen nieuwe bezuinigingen meer, zoals in de campagne is beloofd. Anders is het einde oefening.’

PvdA wil stug door na echec (Telegraaf 5)

Ondanks het ongenadige pak slaag van de kiezer, gaat de PvdA door op de ingeslagen weg. Partijleider Samsom blijft op zijn plek, want hem wegsturen helpt toch niks. Dat is de teneur onder Kamerleden en partijprominenten. (…) „Niemand vindt het leuk om te verliezen”, verbeet Kamerlid Vos de pijn. (…) „Iedereen baalt ontzettend van de uitslag”, duidt gesjeesd partijleider Job Cohen. „Maar we moeten absoluut niet van koers veranderen en ook niet van leider”, zegt hij. „De veranderingen die dit kabinet doorvoert, hebben pas op termijn effect – de kiezer plukt er nog niet de vruchten van. Doorgaan op de ingeslagen weg is dus het devies.” Een groot deel van de PvdA-kiezers denkt daar anders over. Volgens Maurice de Hond wil zo’n 44 procent van de mensen die voor de Tweede Kamer op de partij stemde, dat Samsom het veld ruimt. (…) Nu VVD en PvdA in de senaat voor een meerderheid niet langer genoeg lijken te hebben aan gedoogpartijen D66, CU en SGP lonkt de PvdA naar links, zo klinkt het in de Tweede Kamerfractie. „Wij gaan nu het liefst een socialere koers varen. De SP past daar goed bij, maar GroenLinks kan ook”, zegt een Kamerlid. Ook anderen hopen dat GL openstaat voor akkoordjes. „Dan gaat het misschien nog een kant op die we leuk vinden.”

Voor PvdA is meebesturen nog mogelijk (Trouw 7)

De vorming van nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten is gisteren begonnen. Voor het eerst heeft de SP een provincie in handen. De lokalen hebben het juist heel slecht gedaan. (…) Voor colleges waren al meer dan twee partijen nodig, en dat worden er alleen maar meer. Dat biedt kansen, ook voor de PvdA. Haar bestuurservaring kan daarbij een pré zijn, maar haar dominantie kan haar net zo goed lelijk in de weg zitten.