» 08/04/2015 » Algemeen » 0 reacties

President ABN Amro: ‘Wij zijn niet amoreel’ (FD)

Spijt heeft president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN Amro wel. Van alle commotie die over de salarisverhoging van het bestuur van de staatsgesteunde bank is ontstaan, althans. ‘Wij zijn geen amorele rvc.’ Maar achter de beslissing om zes bestuurleden er een ton bij te geven blijft hij staan, zo bleek dinsdagavond tijdens de hoorzitting over bankiersbeloningen in de Tweede Kamer.

ABN Amro: we hebben commotie onderschat (ND)
Bij het toekennen van de ton salarisverhoging voor bestuurders van ABN Amro heeft de Raad van Commissarissen de gevoelens in de samenleving ‘absoluut onderschat’. Dat zei Rik van Slingelandt, voorzitter van de Raad van Commissarissen van ABN Amro, dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Frontale botsing Kamer met banktop (Telegraaf)

(…) „Stuitend”, vond GroenLinks-Kamerlid Klaver die mentaliteit. CU-Kamerlid Schouten verbaasde zich erover dat er zo weinig realiteitsbesef was bij ondernemingen die gered zijn met belastinggeld, zoals ABN Amro. (…) Van Slingelandt schiep ook helderheid in de communicatiemist die de afgelopen tijd was ontstaan over de gesprekken met minister Dijsselbloem (Financiën). „De minister heeft heel nadrukkelijk gezegd dat hij het onverstandig vond, maar dat hij begrijpt dat wij ook andere belangen hebben mee te wegen. En hij heeft gezegd dat hij er qua wetmatigheid geen speld tussen kon krijgen en het in dat licht zou verdedigen.” Morgen debatteert de Kamer met Dijsselbloem over ABN Amro.

Bank heeft ‘misnoegen’ onderschat (Trouw)

Rik van Slingelandt, president-commissaris van ABN Amro had gisteravond een lastige taak. Hij kon zich schier onmogelijk verdedigen, want vrijwel de complete Tweede Kamer vindt wat hij heeft gedaan ongepast. Hij kon ook niet te veel het boetekleed aantrekken, want ABN Amro stond en staat nog steeds achter het besluit om de salarissen van de top met ruim 16 procent te verhogen. Dus meldde Van Slingelandt dat de bank ‘de gevoelens en het misnoegen in de samenleving heeft onderschat’. (…) Spijt had Van Slingelandt niet van het besluit. De commissarissen hebben nog andere belangen te wegen, meldde bij. Volgens de wet mocht het salaris maximaal 20 procent omhoog en dus werd met de raad van bestuur afgesproken dat te doen.

Kamer en topbankiers begrijpen elkaar niet (AD)

De Kamer reageerde verbijsterd op het gebrek aan lessen dat de top van de drie megabedrijven blijkbaar uit de salarisrel bij ABN Amro heeft getrokken. (…) ,,We hebben het hier over salarissen van anderhalf, twee miljoen”, aldus PVV’ er Van Dijck. ,,Voor anderhalve ton moeten toch ook goede managers te vinden zijn?” De drie banken vonden van niet: ,,We liggen nu al mijlenver achter op het buitenland.” (…) Alleen met keiharde salarisgrenzen, zo waarschuwde Wawoe de Kamer, houd je de geldzucht van bankiers in toom. ,,Schrijf ze precies voor wat redelijk is en bind ze daaraan.” PvdA’er Henk Nijboer: ,,We hébben eisen gesteld, maar zij proberen die vervolgens weer te omzeilen.”

Dijsselbloem houdt zich op de vlakte over beursgang ABN Amro (AD)

Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft nog geen idee wanneer de genationaliseerde bank ABN Amro alsnog naar de beurs kan. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Op de radio sprak hij gisteren wel de hoop uit ABN Amro ‘in principe nog dit jaar’ naar de beurs te brengen. (…) Dijsselbloem gaat in zijn brief aan de Kamer ook in op andere kwesties die de afgelopen weken speelden rond ABN. (…) Hij herhaalt dat hij ABN in gesprekken vorig jaar meermaals heeft gewaarschuwd dat de juridisch correcte salarisverhoging zou gaan leiden tot schade aan de reputatie van de bank.