» 15/05/2015 » Algemeen » 0 reacties

Duizenden kunstwerken onzichtbaar opgeslagen in depots Overijsselse gemeenten

Overijsselse gemeenten hebben duizenden kunstwerken in depots liggen, onzichtbaar voor het publiek. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur. De werken zijn gekocht in de tijd dat het Rijk een speciale regeling had, de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR), tussen 1956 en 1987.

Gemeenten in heel Nederland hebben door de jaren heen ongeveer 300.000 kunstwerken gekregen, waarvan ze nu nog ruim 55.000 in bezit hebben. 42.000 daarvan liggen volgens Nieuwsuur opgeslagen in depots, waar niemand ze kan zien.

Duizenden werken opgeslagen in Overijssel

Van de ondervraagde gemeenten in Overijssel heeft Enschede de meeste kunstwerken in opslag: 2.500 stukken. Almelo heeft 1.500 werken in het depot, Deventer 1.407 en Zwolle 1.000. Ook in kleinere gemeenten liggen er nog werken in depots zoals in Borne (75), Hardenberg (250), Dalfsen (10) en Wierden (4).

Nieuwsuur vroeg in totaal 193 gemeenten naar de hoeveelheid werken in opslagplaatsen. Rotterdam heeft het grootste aantal kunstwerken in depot: 15.000 stuks. Groningen heeft 13.444 kunstwerken opgeborgen in het depot. In Amsterdam gaat het om zeshonderd stukken.

Regeling afgeschaft in 1987
Kunstenaars die niet aan de bak kwamen, konden vroeger hun werk inleveren bij het Rijk. Een speciale commissie schatte de waarde en gaf de makers een vergoeding. De werken kwamen bijvoorbeeld in overheidsgebouwen te hangen. De Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR) werd in 1987 afgeschaft omdat die te duur werd. 

Rik Vos, die de kunstcollectie vroeger beheerde voor het Rijk, wil dat gemeenten wat doen aan hun opgeslagen verzameling. “De werken hangen soms op tochtige zolders of in vochtige kelders. Het is de hoogste tijd dat gemeenten iets aan die BKR-voorraad gaan doen. Of weer onder de mensen brengen, of in het uiterste geval maar weg doen”, zegt hij in Nieuwsuur.