» 19/02/2016 » Politiek » 0 reacties

Ik lees nu het boek “De Nieuwsfabriek” van Rob Wijnberg ( hoe media ons wereldbeeld vervormen ). Het boek gaat over de werkwijzen van de pers, van de journalisten. Wijnberg heeft het over repetetief nieuws. Hij bedoelt daarmeee dat de nieuwsmedia elkaar voortdurend napraten. De diverse media kijken naar elkaaar om te bepalen wat nieuwswaardig is. Dat papagaaien (bk) heeft dus tot gevolg dat een bericht niet per definitie waar hoeft te zijn.Vanwege de snelheid van het nieuws (internet) is van zoeken naar bevesstiging vaak geen sprake.
En dat is precies wat Diederik Samsom op tv zei. Op de vraag of hij weer in zou zijn voor het lijsttrekkerschap van de PvdA heeft hij ergens “ja” gezegd. Andere kopstukken uit de PvdA werd daarop om een eactie gevraagd. Natuurlijk waren zij daar positief over. Wat konden ze anders. Feit is dat de vraag over het lijsttrekkerschap pas na de zomer actueel is. Niet nu. Alle media sprongen er op, gingen ermee op de loop. Ze herhalen en kopieeren elkaar. Repetatief nieuws heet dat.
Lezenwaardig boek overigens. Wat vind jij wat op de voorpagina moet komen? Is het wel nieuws? Is het wel actueel?.Comments are closed.