» 30/09/2016 » Algemeen » 0 reacties

Mijn vader was toen Indië-weigeraar. Hij ging ervoor de cel in. Nog steeds trots op hem.

Kabinet sluit onderzoek naar oorlog Indië niet uit (Trouw 7)
Het kabinet sluit een breed, nieuw onderzoek naar de oorlog die Nederland voerde in voormalig Nederlands-Indië niet meer uit. “Ik sluit geen enkele optie uit” zei minister Koenders van buitenlandse zaken gisteren. Hij sprak van een ‘zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis’.

Extreem geweld Indië schuld van hoogste gezag (NRC Next 4)
De drie hoogste vertegenwoordigers van het gezag in Nederlands-Indië waren samen verantwoordelijk voor het Nederlandse extreme geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, van 1945 tot 1949. Het betreft legercommandant Simon Spoor, hoogste bestuursambtenaar Huib van Mook en justitieel topambtenaar Henk Felderhof. Dat blijkt uit het donderdag verschenen proefschrift van de Zwitsers-Nederlandse historicus Rémy Limpach.Comments are closed.